En ledig dag

Tänka sig, men idag tog jag faktiskt en ledig dag. Inte för att julhandla och stressa runt (fast jag var i några affärer också... systembolaget och ICA...:-)) nej, idag skulle jag ta hand om mig själv och göra det som JAG tycker om. Först en klippning med färg och slingor - det var sååå skönt att sitta och bli ompysslad.



Sen bytte jag om till skitkläder och storstövlar och åkte ner till kolonilotten i duggregnet. Jag skördade en hel hink med rödbetor och palsternackor, och några purjolökar. Det känns lite konstigt att kunna skörda i december, men jag har faktiskt ännu mer kvar, grönkålen står och ståtar, nästan en meter hög, och väntar på att bli plockad, men det tar vi när det inte finns NÅNTING annat, då är det kul att kunna hämta färska grejer. Det blir grönkålssoppa framåt januari - kanske behövs efter julen när plånboken blivit "rånad".

När jag grävt klart hämtade jag Amanda i skolan och sen åkte vi hem och jag kom på att jag skulle baka. Det luktar så fantastiskt gott i huset, och den här gången luktade det juligt också för jag gjorde vörtbröd. Jag gjorde småfrallor också, ett eget "recept" utan mått, och det blev fantastiskt gott. Degspadet var vassle som jag fick när jag gjorde en egen färskost. Jag brukar göra det om yoghurten är på väg att "gå ut".
 



Havre-vassle-bröd

1 paket jäst
2 dl havregrynsgröt (jag kokade den i micron med vasslen - går bra med vatten också)
1-2 dl mjölk
1-2 msk fänkål eller annan god krydda
1 dl honung/sirap
1 dl olivolja
4-6 dl vetemjöl
1-2 tsk salt

Lös upp jästen i lite vatten. Blanda i honung, olivolja, kryddor, gröten, mjölk och mjölet, lite i taget. När degen släpper kanterna är den lagom. Sist blandar du ner saltet. Kör maskinen länge, ca 7-10 minuter. Jäs i 30 minuter. Gör småbullar, blir ca 12-15 st, dessa får jäsa på plåten. Pensla med äggula, strö på sesamfrön, vallmofrön och pumpafrön eller vad du tycker om.

Grädda på 225 grader ca 10 minuter.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0