Lingonlimpa

Jag har kommit på ett nytt sätt att använda lingon - jag tycker egentligen inte om lingon så mycket, brukar aldrig äta lingonsylt till något, på sin höjd rårörda lingon till renskavsgryta, men då är de verkligen rätt, det är nog min absoluta favoriträtt. Jo, jag har alltså börjat plocka dessa vackra bär för att ha i bröd. Jag har inga exakta mått, men på ett ungefär kan jag beskriva hur jag gör.

4dbe427eec409992a4a6279334132208.png

1 paket jäst
5-6 dl vatten (37grader)
sirap 0,5-1 dl
olivolja 3-4 matskedar
brödkryddor (färdig blandning), eller vad man har hemma, kummin, fänkålsfrön mm
1 dl vetekli
1-3 dl rågsikt
1-2 dl lingon
1-2 tsk salt
Vetemjöl special - här mäter jag inte, utan jag fyller bara på tills degen ser lagom kladdig ut, när den börjar släppa från kanterna.

Lös upp jästen i en del av vattnet, häll i resten av vattnet, brödkryddor, sirap och olivolja. Häll sedan i vetekli, rågsikt och sedan vetemjöl special (vetemjöl special gör det lättare att få brödet att bli högt och fint), häll i medan du kör degkrokarna så du ser hur mycket mjöl du behöver, kanske 1 - 1,5 liter gissningsvis. Ta hellre lite för lite än för mycket. Krossa lingonen lite med en gaffel i en skål - eller låt dem vara som de är om du vill känna lingonen ordentligt i brödet, och häll sedan i dem i degblandningen. Låt degblandaren gå 10 minuter, degen behöver knådas ordentligt. Mot slutet häller du i 1-2 tsk salt, det är bra att vänta med saltet då det kan hindra degen från att få så långa sega trådar som den ska ha, om jag har förstått det hela rätt. Men glöm det inte, för bröd utan salt är TRIST ;-)

Låt degen jäsa 30 minuter upp till 1-2 timmar om du har tid, om det börjar jäsa över går det bra att trycka ner degen lite och låta den fortsätta jäsa. Ta sedan upp degen på mjölat bakbord och knåda försiktigt in lite mer mjöl, jag brukar låta degen vara så den är kladdig och fastnar på fingrarna och då knådar jag in lite mer mjöl.

Sätt nu på ugnen på 250 grader.

Om du vill göra limpor, dela degen i två delar och lägg i formar som du smörjt med lite olivolja (det går också bra utan formar, men blir kanske inte lika höga då). Skåra degen med vass kniv. Låt jäsa 30 minuter upp till 1 timme. Dekorera bröden med vad du tycker om, på bilden har jag använt pumpakärnor och sesamfrön samt flingsalt, men man kan även ha blå eller vita vallmofrön, solrosfrön och liknande. Sätt in bröden i ugnen ganska långt ner, sänk värmen till 200-220 grader och grädda 40-55 minuter. När brödet är klart ska det låta ihåligt när man knackar på det underifrån, det går bra att knacka i botten av formen.

Låt brödet svalna under bakduk innan du paketerar eller skär i det.

Sen är det faktiskt bara att plocka fram plommonmarmeladen (se tidigare recept) eller rabarbermarmeladen, osten, myntatéet och honung, bjuda in familjen och njuta....

Om du ser något fel i receptet eller undrar något så hör av dig - jag improviserar mest när jag bakar, jag har kommit fram till att det inte är så himla dödsviktigt att det är perfekta mängder. Tänkt på att det är billiga råvaror så vågar du experimentera mer. Lycka till!

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0