Ingredienser Ca 10 bitar 150 g rumsvarmt smör 2 dl råsocker 3 ägg 3 dl vetemjöl 1 1/2 tsk kanel 1 tsk bakpulver 2 stora äpplen ca 300 g 1 1/2 dl lingon, färska eller frysta
Gör så här 1. Sätt ugnen på 175°C. Rör smör och socker poröst. Tillsätt äggen, ett i taget, och rör ytterligare en stund. 2. Blanda mjöl, kanel och bakpulver. Kärna ur och riv äpplena grovt. Låt skalet vara kvar. Blanda ner mjölblandningen och äppelrivet i smeten, liksom större delen av lingonen. 3. Bre ut smeten i en väl smord och bröad form med löstagbar kant, 24 cm i diameter. Strö resterande lingon ovanpå. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 45 minuter eller tills kakan är genomgräddad.
Servera kakan ljummen, gärna med lite vaniljvisp!
|