Fjällsemester

Så här "fint" väder hade vi på väg upp till fjällen, men inte hela vägen, bara en bit som tur var. Temperaturen sjönk snabbt när vi åkte uppåt, det var -19 när vi kom fram, sen hade vi mellan -15 och -29 grader under veckan. Vi trotsade kylan och åkte både utför och på längden, det var iallafall mestadels uppehåll och vindstilla så det var jättefint. Ett par fisketurer blev det också, vi fick tre rödingar på mellan 4 och 8 hekto, fina bitar, varav en blev uppäten samma dag vi fiskade den.

Snöoväder Tännäskröket i soluppgång

skidåkning
Röding


Blå himmel där uppe

0-74e6461832309ab4ce4bcc219e7cae62.png

 Vi fick en liten skymt av blå himmel i lördags när vi var ute och red, det var så fint. Nu vräker snön ner och det är grått grått grått, men när det slutat snöa kommer det att vara jättefint. Hoppas det får ligga kvar så det blir en vit jul här nere i Stockholmstrakten.


Luciatåg i rekordstorlek

Lucia
Täby musikklassers årliga luciatåg i Tibblehallen, såååå vackert! Jag fick inte med mer än halva luciatåget, det är 200 stycken! Ser ni någon bekant i bilden ovan?

Luciatåg

Julstämning!


Igår var vi och såg en julshow på ridskolan. Amanda och de andra stallvärdinnorna red kadrilj och hästarna var "finklädda". Det blev också luciatåg till häst och en liten agility-uppvisning med hundar, och "stallvärdinnekören" sjöng julsånger. Amanda sjöng solo i början av "Rudolf med röda mulen" och det lät så himla bra, både pappa och mormor trodde det var nån äldre och mer erfaren som sjöng, men det var faktiskt vår egen Amanda. Bra jobbat tjejen.
Kadrilj2

Mormor vann en keps på lotterna och Jesper fick en stor och fin dekorerad pepparkaka, och snön föll i riklig mängd, så det var en riktigt mysig kväll.


Opp Amaryllis!

-bf82c2bdb8d9386436b8c1ed9e146bd.png

För er som inte är så gamla kan jag berätta att "Opp Amaryllis"  var ett populärt radioprogram för massor massor av år sedan - det startade redan 1970 som ett av de första musikprogrammen i radio.

Den här amaryllisen förgyller min vardag på kontoret.


Före- och efterbild

Septembergrönska......

Rabarbern lever

....vs. december-förruttnelse...
Rabarber i vintervila

- ja, det är faktiskt samma rabarberplanta. Det är DEFINITIVT slut på skördesäsongen för rabarber....


Julbord på Ulriksdals värdshus med jobbet ikväll....

Bilden från hemsidan lovar gott....



Recension kommer imorron.... om jag orkar röra mig... :-)

Edit: nu har vi rullat ut från värdshuset, orkade inte gå vidare på nån efterdrink, utan vi tog taxi hem. Julbordet motsvarade våra förväntningar precis, det fanns ALLT, och allt smakade suveränt gott. REKOMMENDERAS!

En ledig dag

Tänka sig, men idag tog jag faktiskt en ledig dag. Inte för att julhandla och stressa runt (fast jag var i några affärer också... systembolaget och ICA...:-)) nej, idag skulle jag ta hand om mig själv och göra det som JAG tycker om. Först en klippning med färg och slingor - det var sååå skönt att sitta och bli ompysslad.



Sen bytte jag om till skitkläder och storstövlar och åkte ner till kolonilotten i duggregnet. Jag skördade en hel hink med rödbetor och palsternackor, och några purjolökar. Det känns lite konstigt att kunna skörda i december, men jag har faktiskt ännu mer kvar, grönkålen står och ståtar, nästan en meter hög, och väntar på att bli plockad, men det tar vi när det inte finns NÅNTING annat, då är det kul att kunna hämta färska grejer. Det blir grönkålssoppa framåt januari - kanske behövs efter julen när plånboken blivit "rånad".

När jag grävt klart hämtade jag Amanda i skolan och sen åkte vi hem och jag kom på att jag skulle baka. Det luktar så fantastiskt gott i huset, och den här gången luktade det juligt också för jag gjorde vörtbröd. Jag gjorde småfrallor också, ett eget "recept" utan mått, och det blev fantastiskt gott. Degspadet var vassle som jag fick när jag gjorde en egen färskost. Jag brukar göra det om yoghurten är på väg att "gå ut".
 



Havre-vassle-bröd

1 paket jäst
2 dl havregrynsgröt (jag kokade den i micron med vasslen - går bra med vatten också)
1-2 dl mjölk
1-2 msk fänkål eller annan god krydda
1 dl honung/sirap
1 dl olivolja
4-6 dl vetemjöl
1-2 tsk salt

Lös upp jästen i lite vatten. Blanda i honung, olivolja, kryddor, gröten, mjölk och mjölet, lite i taget. När degen släpper kanterna är den lagom. Sist blandar du ner saltet. Kör maskinen länge, ca 7-10 minuter. Jäs i 30 minuter. Gör småbullar, blir ca 12-15 st, dessa får jäsa på plåten. Pensla med äggula, strö på sesamfrön, vallmofrön och pumpafrön eller vad du tycker om.

Grädda på 225 grader ca 10 minuter.

Pynt- och stallbilder

Hämtning i hagen

Amanda och Bella

Tjejerna är klara för uteritt. Då passar mamma på...
Uteritt på gång
....att kasta sig ut i skogen och fota. Hittade svamp också... i december!
Mosshav

Trollskog

Trattkantarell i december

Bellas box
Pyntet i full gång
Pyntat på Turbos box, lite lagom

Sanna pyntar

Stallfika efter julpyntningen
Fikastund

Pyntat och klart!

Idag har jag spenderat hela dagen i ett iskallt och fuktigt stall, men det var fyllt av människor, värme och mys, så man har glömt bort att frysa - mestadels. Vi ägnade oss åt att förgylla och julpynta stallet så det var full fart på häftapparaterna, för glitter, kulor, granris, kransar och klockor åkte upp i ett flygande fläng. Mitt i detta fick vi försöka baxa in en halt häst från hagen, stackarn måste ha fått en spark eller nåt, han vägrade gå ett enda steg så det blev till att putta och dra, locka och pocka, och till slut ge lite smärtlindring, då först fick vi honom att gå in. Sen tillbaka till pyntningen och efter att alla var nöjda med sina verk blev det gemensam fika. Jättemysigt! Jag har inte hunnit föra över bilderna ännu, kom tillbaka imorron så får ni se!

Sov gott!


Utan ledning?

I förrgår fick jag veta att min chef har sagt upp sig. Det känns inte alls roligt, vi hade precis fått en så himla bra grupp nu på jobbet, och vi jobbar jättebra ihop, kruxet är bara att huvudkontoret inte funkar så bra, och att apoteksbranschen gungar rejält nu när apoteken säljs ut. Det blir en väldigt intressant tid framöver när vi ska försöka bilda nya allianser och kanske helt ändra arbetssätt. Det gäller att inte oroa sig i förväg bara, då har man bekymren två gånger ;-)

En rolig sak som har hänt är iallafall att Jesper har blivit antagen till DIF fotboll, den bästa gruppen i hans årskull. Med en släkt full av AIK-are kan ju detta bli rätt intressant, men jag hoppas ni ska kunna stå ut med oss iallafall. Jag själv är helt neutral, jag har inget lag i mitt hjärta, där bor bara familjen, odlingen och hästarna!

Tjingeling!


Obegripligt

Så här i juletider är det mycket obegripligt som händer, till exempel förra inlägget - det verkade väl helt lösryckt från sitt sammanhang och passar inte in bland mina vanliga inlägg om vad som pågår hemma i "täby-tomtarnas" familj. Förklaringen är helt enkelt att det var en julkalendertävling där man skulle tala om vad jultomten gjorde före jul för att ladda upp och ha en kick-off inför den stora dagen.

För övrigt kan jag bara konstatera att vintern har äntligen kommit, det är tjockt med frost utanför fönstren, det är jättevackert. Jag ska försöka fånga det på bild sen, kom tillbaka och kolla!'

Edit: här kommer en bild som jag tog på morgonen, allting är insvept i ett tjockt lager rimfrost, det är så vackert!



Ha en toppendag!

Tomtens kickoff

Jultävling/tomtekalender på blogg.se!

Tomten är en härlig prick som njuter av tillvaron mellan julbestyren. Han brukar ofta ordna små sammankomster för nissarna, och då gör de saker som kryddar tillvaron lite mer än kanelen i gröten och ingefäran i pepparkakorna kan göra. En sak som tomten gjorde inför den här julen var att byta ut de gamla trötta renarna mot en riktig go-kart, de körde varv efter varv i ett rasande tempo, och visst gick tomten segrande ur striden mot nissarna även denna gång. Efter detta drar hela gänget på spansk restaurang och äter tapas, paella och dricker massor av sangria. Framåt småtimmarna är det dags att "knyta ihop tomtesäcken" och hitta nånstans att sova, och det blir på ishotellet i Jukkasjärvi (efter att ha suttit i isbaren och haft deep-talk med Rudolf med röda mulen).
Ishotellet

December-ruggig?

...och tre par strumpor åt lille-lillebror...

....testa ett par varma sockor i ullgarnet Fabel, visst är det fint! Sockorna till höger är stickade av nystan i "en" färg - om man nu kan kalla det en färg, det är ju melerat så det blir randigt, sockan till vänster är ett "restprojekt" från flera olika garner. De här sockorna åker ofta på på kvällarna när man varit ute och kylt ner sig på fotbollsplaner eller ridbanor.

Luciakröning

Tess lucia

Till hela familjens stora glädje blev min systerdotter krönt till Sigtunas lucia häromdagen, grattis Tess, vi är stolta över dig! Bilden har jag lånat av syrran Rebecca - tack!

Lycka till med uppdraget Tess!

RSS 2.0