Nu är vårbruket äntligen igång!

Efter den här kalla och snörika vintern kändes det verkligen bra att få sätta igång med mitt lilla "jordbruk" igen, så fort snön smält bort och tjälen försvann - vilket den gjorde rätt snabbt - så satte jag igång att förbereda inför vårens sådder. Redan i slutet av mars kunde jag sätta igång med att rensa bort gammalt dött växtmaterial, och sen vartefter tjälen släppte gick det att börja gräva. De här bilderna är från den 17:e april, då var hälften färdigt för sådd, och på bilden nedan ligger gul lök, röd lök och charlottenlök på rader och väntar på att bli nerpetade i jorden, totalt runt 130 lökar blir det i år. Hemma väntar potatisarna som ligger på förgroning, förplanterade dahlior och gladiolusar, ranunkler och Ixia, snart är det dags för utplantering av dem också - kan bli skönt att få lite space hemma - matrummet är fullt med små brickor och krukor ;-)

I år har jag satsat på att försöka göra gångarna så ogräsfria och snygga som möjligt, jag testar med att lägga dagstidningar på gångarna - inga blanka veckotidningar, de bryts inte ner så bra (jag har rensat gångarna från ogräs så gott det går), och på det har jag lagt flis som jag fått tag i från skogsavverkning. Det ska väl hålla den här säsongen iallafall hoppas jag. En utvärdering kommer sen i höst på hur det fungerade.
   
Gångarna är inte färdiga här, nya bilder kommer vartefter.

Koloniföreningen hade städdag i söndags, och vi var rekordmånga, ca 40 stycken var där och hjälpte till att snygga till området i det härliga vårvädret. Vi fick också en föreläsning om biodling, eftersom vi planerar att låta en biodlare ställa dit ett par kupor så vi kan få ännu bättre skördar, i linje med vår miljödiplomering (nu på bronsnivå!). Skylten vi fått ser du vår ordförande på bilden nedan hålla upp. Städdagen avslutades med korvgrillning, och sen var det många som arbetade vidare på sina lotter eller satt och fikade i små klungor här och där - precis som det ska vara!


Ha en skön valborg - och DU - köp inte ut alkohol till ungdomarna!


Flätstickning

Jag fick en fråga från en läsare om hur man gör flätstickning, jag ska försöka förklara, och så har jag tagit några bilder som förhoppningsvis hjälper till. Det finns massor av sätt att göra flätor på och det här är bara ett av alla sätten. Det finns en fantastisk bok som heter "Stickhandboken" av Eleanor Van Zandt (Forum förlag), där finns det hur mycket som helst av olika tekniker och med fina bilder.

Mitt sätt att göra flätstickning på är så här: Grunden är ett resårmönster tex 3 aviga 3 räta. På de räta gör jag flätorna. Jag börjar med att gå förbi den första räta maskan och sticka den andra räta maskan av de tre i bakre maskbågen.

Fläta steg 1

Sen stickar jag den tredje maskan av de tre, också i bakre maskbågen. De ska nu sitta på den högra stickan, men de hänger ju kvar i den vänstra stickan ännu.

Fläta steg 2

Nu är det dags att sticka den första maskan, också i den bakre maskbågen. Det kan bli lite tajt och hårt så man får se till att sticka ganska löst på varvet innan.

Fläta steg 3

Nu har du de tre räta maskorna på höger sticka, men de hänger kvar på vänster också, nu kan du dra av dem från vänster sticka.

Fläta steg 4

Flätan är färdig.

Fläta steg 5

Det här går ju att utveckla fram och tillbaka, man kan tex pröva att sticka maska 3 först och 1 och 2 efteråt, eller att sticka över fyra maskor istället för tre, men det kan bli ännu tajtare att dra över maskorna då. Det är bara att prova sig fram på en provlapp hur man vill att det ska se ut. Avståndet mellan de här flätvarven får man också pröva sig fram till, man stickar alltså 4-6 varv vanligt emellan.

En annan förklaring jag hittat, med hjälpsticka (det går också att använda en stor säkerhetsnål) är följande:

Flätor görs genom att man korsar maskor, dvs flyttar på t ex 2 m i ett bestämt schema. En fläta på 4 m stickas: sätt 2 m från vänster sticka på en hjälpsticka (hjst i beskrivningsspråk). Håll hjst med de två maskorna framför (ff) arbetet, sticka 2 rm från vänster sticka. Sticka hjälpstickans två maskor - du har gjort en fläta! Detta varv upprepas sen med jämna mellanrum. Det beror på hur du vill att flätan ska se ut. Flätan omges ofta av 2 aviga maskor så att den syns ordentligt.

En liten stickskola kan du hitta hos den fantastiska sajten Garnstudio, de har också massor av gratis mönster som du kan skriva ut, jag har stickat många av deras modeller och mönstren är både fina och ganska lättlästa.


Vintern gäckar oss...

Aprilväxthus

 Brrr, så här snöigt var det inte igår
Inne i växthuset; En liten räd(d)isa sticker upp trots snövädret utanför!
Rädisa 
Anemonerna vill också upp i ljuset
Anemon

Så här ska de bli framåt juni-juli nån gång hoppas jag ;-)


Vitlöken är en tidig gröda, jag har planterat lite reserver ifall det slår fel ute i trädgårdslandet.
Vitlök


Och ute i kylan står den tappra vintergäcken och försöker lysa upp tillvaron, den ser inte lika lycklig ut som igår när solen sken och det var barmark...
Vintergäck


Sist men inte minst vill jag påminna alla trädgårdsfantaster om ett par saker; att Trädgårdsfredag är snart tillbaka, i slutet av april kommer det nya avsnitt som ska handla om kolonilotter - missa inte DET!

och att Odla med P1 har börjat, måndagar kl 10.00!

Neeeeej inte mera snö nu!

Vaknade till en ledig dag med planer att gå ner och börja fixa lite på kolonilotten, jag gick förbi den igår och det ryckte verkligen i fingrarna att börja påta. Men vad är det här - drar upp rullgardinen och får se ett helt vintervitt landskap IGEN, och snöflingorna bara öser ner. Varför! Ja, jag vet att det alltid kommer några bakslag med mer snö, men det här var väl i mesta laget. Det blev en snabb sorti tillbaka till sängen - vill inte gå upp. Inte ens en DN får man idag för det är röd dag. Jaja, kanske jag kan ta mig ut senare och skotta mig fram till växthuset iallafall, därinne har det åtminstone börjat våras, anemonerna och rädisorna har kommit upp, kanske jag ska orka gå ut och fota så ni får se att våren faktiskt ÄR på väg trots allt.

Om ni har lust att peppa mig lite med glada tillrop så mottages det tacksamt för nu är det inte kul! Kram till er allihop.

Påsken är här! och glöm inte att det är 1:a april idag...

Nu är det dags att komma ut ur skalet och fira att det är påsk - LÅNGLEEEEEDIGT! Jag har redan laddat upp med påskägg, påskris ska plockas in och pyntas, tyvärr blir det till att ge sig ut i ösregnet och plocka riset, men det positiva med det är att snön smälter bort iallafall.

1:a april idag också - var uppmärksam ;-)


Jag önskar alla en riktigt skön påskhelg!


RSS 2.0