En säck med flis....

rånarligan som slog till mot värdedepån i Västberga kom nog undan med en hel del säckar med flis, verkar som om de släppte av dem lite här och där innan de lämnade helikoptern. Jag har också fått en säck med flis - eller två faktiskt - tyvärr inte av den ädla sorten men ändå värdefullt. Det var grannen som stod och körde med sin kompostkvarn, han har en hel hög med ris som han ska flisa ner, så jag tiggde till mig två säckar. Jaha, vad ska du med DET till då tänker ni?! Jo, det är superbra marktäckning i gångarna till kolonilotten, med lite markduk eller tidningar under blir det riktigt fint, man slipper gå i lera när det regnar, ogräset kommer inte upp, och det ser snyggt ut också.

Vad händer i övrigt i odlingarna nu då - ja, tomaterna mognar allteftersom i växthuset, varannan dag hämtar jag in en halvliter tomater ungefär, jag har mest cocktailtomater, men också gul pärontomat som är både vacker och god. Aubergineplantan har givit två frukter än så länge, jag gjorde Baba Ganouche av dem, en libanesisk röra med vitlök och yoghurt mm. Chiliplantorna har massor av frukter men inga har fått färg ännu, Två av plantorna har fått flytta in, ska försöka övervintra dem om det går. Vindruvsplantan har växt upp till taket, det är första året för den så inga klasar ännu.

Inga projekt ikväll, för ikväll var det stallet som gällde. Det var kallt, 5-6 grader, men vi tränade oss varma. Det blev en stund på ridvolten, nu är det så mörkt så det blir så tråkig ridning i skogen även om vi har pannlampor.

Sovdags! Godnatt!


Lingonlimpa

Jag har kommit på ett nytt sätt att använda lingon - jag tycker egentligen inte om lingon så mycket, brukar aldrig äta lingonsylt till något, på sin höjd rårörda lingon till renskavsgryta, men då är de verkligen rätt, det är nog min absoluta favoriträtt. Jo, jag har alltså börjat plocka dessa vackra bär för att ha i bröd. Jag har inga exakta mått, men på ett ungefär kan jag beskriva hur jag gör.

4dbe427eec409992a4a6279334132208.png

1 paket jäst
5-6 dl vatten (37grader)
sirap 0,5-1 dl
olivolja 3-4 matskedar
brödkryddor (färdig blandning), eller vad man har hemma, kummin, fänkålsfrön mm
1 dl vetekli
1-3 dl rågsikt
1-2 dl lingon
1-2 tsk salt
Vetemjöl special - här mäter jag inte, utan jag fyller bara på tills degen ser lagom kladdig ut, när den börjar släppa från kanterna.

Lös upp jästen i en del av vattnet, häll i resten av vattnet, brödkryddor, sirap och olivolja. Häll sedan i vetekli, rågsikt och sedan vetemjöl special (vetemjöl special gör det lättare att få brödet att bli högt och fint), häll i medan du kör degkrokarna så du ser hur mycket mjöl du behöver, kanske 1 - 1,5 liter gissningsvis. Ta hellre lite för lite än för mycket. Krossa lingonen lite med en gaffel i en skål - eller låt dem vara som de är om du vill känna lingonen ordentligt i brödet, och häll sedan i dem i degblandningen. Låt degblandaren gå 10 minuter, degen behöver knådas ordentligt. Mot slutet häller du i 1-2 tsk salt, det är bra att vänta med saltet då det kan hindra degen från att få så långa sega trådar som den ska ha, om jag har förstått det hela rätt. Men glöm det inte, för bröd utan salt är TRIST ;-)

Låt degen jäsa 30 minuter upp till 1-2 timmar om du har tid, om det börjar jäsa över går det bra att trycka ner degen lite och låta den fortsätta jäsa. Ta sedan upp degen på mjölat bakbord och knåda försiktigt in lite mer mjöl, jag brukar låta degen vara så den är kladdig och fastnar på fingrarna och då knådar jag in lite mer mjöl.

Sätt nu på ugnen på 250 grader.

Om du vill göra limpor, dela degen i två delar och lägg i formar som du smörjt med lite olivolja (det går också bra utan formar, men blir kanske inte lika höga då). Skåra degen med vass kniv. Låt jäsa 30 minuter upp till 1 timme. Dekorera bröden med vad du tycker om, på bilden har jag använt pumpakärnor och sesamfrön samt flingsalt, men man kan även ha blå eller vita vallmofrön, solrosfrön och liknande. Sätt in bröden i ugnen ganska långt ner, sänk värmen till 200-220 grader och grädda 40-55 minuter. När brödet är klart ska det låta ihåligt när man knackar på det underifrån, det går bra att knacka i botten av formen.

Låt brödet svalna under bakduk innan du paketerar eller skär i det.

Sen är det faktiskt bara att plocka fram plommonmarmeladen (se tidigare recept) eller rabarbermarmeladen, osten, myntatéet och honung, bjuda in familjen och njuta....

Om du ser något fel i receptet eller undrar något så hör av dig - jag improviserar mest när jag bakar, jag har kommit fram till att det inte är så himla dödsviktigt att det är perfekta mängder. Tänkt på att det är billiga råvaror så vågar du experimentera mer. Lycka till!

 


Dagens framsida...

45057048c658d994e85408e47d4f323f.png

Äntligen! Nu har jag lyckats göra färdigt framstycket på min tröja, det blev en stund framför TV:n, ett oerhört spännande program om personer som blivit bitna av olika saker, denna gång en man som blivit anfallen av en puma och fått hela skalpen avriven, plus armarna och nacken och bålen sönderbitna. Jag stickade i vild frenesi när de visade händelseförloppet - han hade tänkt fantastiskt klart och försökt sticka en penna i ögat på puman, sen fick han in fingrarna i nosen och vred om men ingenting hjälpte förrän frun började banka på puman med en lång pinne, då till slut stack den. Nu tänker ni, hur kan man titta på TV och sticka samtidigt, jodå, det går med lång träning, men man missar lite bilder ibland ;-) . Ja det blev en helt annan historia än berättelsen om min tröja, men den är kanske lite mindre intressant, men det var den som var den röda tråden. Eller kanske den svarta tråden i det här fallet ;-)

Sov gott!


Matchen i Rosers slutade 12-3 till våra killar!

De var jätteduktiga, men tilläggas kan att motståndarlaget hade både -00-or och 01-or med i laget. Jesper gjorde fyra mål!




Fika hos syrran blev det inte, de hade det precis som vi brukar ha det - skjutsa, hämta, lämna på aktiviteter hit och dit hela dagen, vi fick helt enkelt åka hem och fika innan vi alla skingrades för vinden igen på varsina aktiviteter - Amanda reklamutdelning - grabbarna till Fredrik för att kolla nån match på TV och själv fick jag åka ner till kolonilotten. Dagens projekt där blev skörd av morötter, rödbetor, gurkor, purjolök, squash, sen började jag ta mig an mitt "gamla" jordgubbsland och rensa ogräs där. Jag gjorde färdigt en tredjedel.

När vi alla hade samlats hemma igen fick vi en välbehövlig middag på en lokal restaurang tillsammans med våra vänner Fredrik och Linda och deras barn. Efter middagen hamnade vi hemma hos dem och satt och surrade i deras nyrenoverade jättefina kök till sent. Trevligt!

Matchdags

Nu på morgonen har Jesper varit och spelat innebandymatch i Skarpäng, de vann med 12-3 mot Täby IS 98-lag! Amanda sitter och bladar sin reklam, och om en stund är det dags för nästa match, i Rosersberg, då åker både jag och Amanda med och kollar, sen ska vi se om syrran och familjen är hemma så vi får lite fika.

Här utövar Jesper ett annat av sina intressen - friidrott, 60 m.

Vitlöken är jordad...

nu har jag fått ner vitlöken i jorden, igår närmare bestämt. Jag vet att det kan kännas lite tidigt, jag ligger en månad före, förra året satte jag dem den 18:e oktober, året innan den 14:e oktober. Nu tänkte jag testa hur stor skillnad det blir. Årets vitlöksskörd blev mager, jorden var för dåligt bearbetad och med för lite nerblandad gödsel, så i år har jag lagt ner mycket krut på vitlöks-sängen (krut i det här fallet är massor av grönmassa i botten av "sängen" och ovanpå det hästgödsel). Dessa hästar står på torv, det blir en bra jordförbättring till min lerjord. Jag grävde ca 30-40 cm ner, och odlingssängen blev nästan 1 dm högre än innan.

Jag köpte 4 stora lökar, 2 Germidour, de gav 34 klyftor ( ! ) och 2 Messidrome, de gav 27 klyftor.
Den lila är Germidour, den gav 34 klyftor, och den vita är Messidrome, den gav 27 klyftor
Titta hur de ligger här och väntar på att bli planterade,
de ser ut som små möss som är på väg upp ur jorden :-)


träning på volten

75aec952b1c8e70f865e3b08147b9c3e.png

Amanda kör gruppen före mig, när jag börjar har mörkret lagt sig och vi får köra i lampsken. Har lite träningsvärk efter förra gången, men det är skönt att veta att man faktiskt har muskler. Ciao!


Gerilla gardening

Konstigt uttryck, eller hur. Vad kan det vara för någonting undrar man. Jo det är helt enkelt så att man odlar där det är möjligt att odla oavsett om man äger eller förvaltar platsen eller inte. Ibland kan det vara så enkelt som att man sätter några fina lökar på en plats som behöver prydas, som ingen verkar bry sig om. Ibland kan det vara mer ordentlig odling med grönsaker som man skördar, som man sätter lite i skymundan så inte någon annan upptäcker och skördar innan man själv hinner dit. Jag håller på att pröva detta med gerilla gardening litegrann - vi har en gemensam yta med grannarna där det bara är ogräs och lite buskar, och i denna fina sandjord har jag tryckt ner jordärtskocksplantor tidigt i somras. De har nu växt upp till stora fina plantor som börjar blomma, och jag ser fram emot att kunna skörda och göra den goda soppan som jag har skrivit receptet på här på bloggen.



Spänning i Täby

Säga vad man vill om lilla lugna Täby men nu har verkligheten gjort ett nerslag här. Bakgrunden är följande. Tidigt i morse skedde ett stort värdedepå-rån i Västberga, de firade ner sig från en helikopter, sprängde upp taket och började lasta ur pengasäckar, ögonvittnen har berättat att de sett två män klättra i och ur helikoptern. Runt 06.25 hörde jag en helikopter dundra över vårt hus på enormt låg höjd, och samtidigt hörde jag nyheten på TV:n om rånet. Först hade polisen ingen aning om var helikoptern tagit vägen, de hade flugit så lågt så de kom under radarn, men runt 08.15 rapporterades att man hittat helikoptern - på SKAVLÖTEN, det är alltså vår lokala badplats med motionsspår och stora ängar. Det känns lite som att vara mitt i en film, där uppe brukar jag rida, plocka svamp, bada med mera.

Undrar om rånarna tappat/gömt nån säck där, man kanske borde åka och kolla... hoppas bara att inte resten av Täby tänker samma sak, då blir mina stackars svampställen nertrampade ;-)




Dagens goda projekt - köttfärssås och sedan plommonmarmelad

Idag blev det en snabb köttfärssås till middag innan vi skulle iväg på diverse fotbollsträningar/ridlektioner mm. Min vana trogen åker det ner både det ena och andra i grytan, squash som jag har enorma mängder av på kolonilotten just nu - den passar in nästan var som helst, och trattkantareller som jag har torkat, dem smular jag bara ner mot slutet. Mums!



Framåt kvällen när barnens aktiviteter är klara brukar jag experimentera lite och fixa diverse godsaker i köket. Idag blev det en (1 !) burk plommonmarmelad. Ja det är ingen idé att göra stora satser när man ska testa. Jag lade i en liten chili så det blev lite sting i marmeladen. Jag använde det suveräna syltsockret där allt är färdigt, och så hade jag i en kanelstång, och den där lilla chilin, som jag plockade upp innan det blev för starkt. Det blev riktigt bra, kommer sitta fint på skorporna till té-stunderna i höst.

Plommonmarmeladtill en burk:

ca 30 plommon
1,5-2 dl syltsocker
1 bit chili med styrka efter smak - finns massor, jag valde en ganska mild
kanelstång

skålla och skala plommonen - skär kryss i dem och doppa i hett vatten så ramlar skalet nästan av av sig självt
koka plommonen med sockret, kanelstången och chilin i 5-10 minuter. Ta bort kanelstången och chilin.
Fyll upp i en fin burk som du diskat och sköljt ur med natriumbensoat. Glöm inte att även skölja locket med denna blandning.

Plommonmarmelad med sting

Nytillskott i hagen

Ett litet stoföl har fötts på Grindtorps gård 090909!
Grindtorps nyaste innevånare, född 090909.

I kväll blev det marängbak

0-18be6e8c8c9883510cb8665fb2b83196.png

 Receptet är jätteenkelt;

4 äggvitor
2 1/2 dl strösocker
några droppar ättiksprit
hackad smält blockchoklad

Vispa äggvitorna till ett hårt skum, vispa ner sockret och ättikspriten. Smält lite blockchoklad eller annan god choklad, ringla ner i smeten och dra runt bara litegrann så det blir randigt. Klicka ut toppar på en plåt klädd med bakplåtspapper, försök göra dem så höga som möjligt, de flyter ut en hel del. Grädda i ugnen på 125-150 grader, ca 25-30 minuter. Du kan låta dem stå kvar på eftervärme när du har stängt av ugnen, så de torkar ännu mer.


Bildgalleri

Kolonilivet
Även kallad Kärs. Se till att få upp ALLA rötter, annars kommer de igen och igen och igen...
Mat, recept och annat gott


Hästlivet/stallsnack


Stickprojekt



Blandat



Förmiddagsmatch i innebandy

Idag har jag varit och tittat på Jesper när han spelade innebandy, de mötte IK Frej(98:or), och det var en riktigt bra match, våra killar gjorde en fantastisk insats, och Jesper gjorde två supersnygga mål. Tyvärr räckte det inte, det blev förlust med 6-5, lite orättvist faktiskt för våra killar hade matchen men hade målstolpar mm emot sig.

Hemma sitter Amanda nu och bladar reklam, hon ska snart ut på sin utdelningsrunda. Hon har en fantastisk tur med vädret den här gången, solen skiner och det är varmt och skönt. Förra helgen däremot kom hon hem som en dränkt katt för himlen öppnade sig när hon var mitt på rundan. Det var inte så kul. Lite roligare denna gång som ni ser...
Svensk Tuc-tuc?!

Nu ska jag ut i trädgården och flytta runt lite växter och stoppa ner några nya som jag har köpt, och få ner lite tulpanlökar så vi har nåt vackert att se på i vår - om inte rådjuren hinner före (fast det var ett tag sen de klampade in hos oss, hoppas de har försvunnit).

Hej hopp!

välkommen Leo!

0-17a06b8e16478a89955f53e00f061b87.png

I tisdags fick min superhärliga vän Eva sin tredje son - bra jobbat tjejen! Visst är han fin!


PrimaDONNOR

i oktober ska fyra Prima Donnor åka och se den här showen och äta och dricka gott! Mina "gamla" tjejkompisar från bågskytteklubben och jag brukar träffas med jämna mellanrum och ha tjejmiddagar eller gå ut tillsammans. Det har vi gjort sen vi var aktiva i klubben, men vi har faktiskt tappat räkningen på hur länge... kan det vara åldern... nja det är nog mer belastningen på minneskapaciteten det hänger på. Dags att uppgradera till minne version 1.42 eller nåt sånt. Det är iallafall säkert femton år vi har hållt på. Skönt med traditioner ibland ;-)


Fina morötter,...

i år gjorde jag visst ett bra förarbete! Massor av gödsel och mycket bearbetning av jorden, det är den bästa medicinen. Och så en del nässelvatten. Jag har tagit nässlor och lagt i vatten under några dagar, och sedan har jag silat av och hällt i vattenkannan och spätt ut ungefär 2/3 vatten och resten nässelvatten, det beror på hur starkt det ser ut, det ska vara som svagt te ungefär. Den här blandningen luktar visserligen inte tårta, men den bygger upp växtens motståndskraft mot alla möjliga problem plus att det är näringsrikt.



Jag lyckades också äntligen få med mig några gurkor hem, den första omgången plantor vissnade så jag fick börja om med nya, men nu börjar de ge lite gurkor, precis lagom till frosten ska börja komma ;-). Jag gick raka vägen hem och gjorde smörgåsgurka, det är så himla gott på leverpastejmackorna! Det blev bara en burk, men har jag tur blir det en omgång till.

 


Saftig äppelkaka med kanel och lingon

Den här kakan ska jag pröva så snart jag hinner, det låter ju supergott!

Äppelkaka med lingon
Ingredienser
Ca 10 bitar
150 g rumsvarmt smör
2 dl råsocker
3 ägg
3 dl vetemjöl
1 1/2 tsk kanel
1 tsk bakpulver
2 stora äpplen ca 300 g
1 1/2 dl lingon, färska eller frysta

Gör så här
1. Sätt ugnen på 175°C. Rör smör och socker poröst. Tillsätt äggen, ett i taget, och rör ytterligare en stund.
2. Blanda mjöl, kanel och bakpulver. Kärna ur och riv äpplena grovt. Låt skalet vara kvar. Blanda ner mjölblandningen och äppelrivet i smeten, liksom större delen av lingonen.
3. Bre ut smeten i en väl smord och bröad form med löstagbar kant, 24 cm i diameter. Strö resterande lingon ovanpå. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 45 minuter eller tills kakan är genomgräddad.

Servera kakan ljummen, gärna med lite vaniljvisp!


Tankar för dagen

Jag kom på att jag har lagt in bilder till varje inlägg, men det behövs ju faktiskt inte, även om en bild säger mer än tusen ord. Jag får börja skriva lite mer. Igår kväll flängde jag runt och letade efter en bärplockare. Ja, då menar jag inte en sån där som kommer från Polen eller Thailand och behöver visum, utan en bär-räfsa som man plockar bär med, och slipper bli helt blå om fingrarna. Det står ju fullt med blåbär kvar ute i skogen, och nu när bladen börjar trilla av är det ypperligt att använda räfsan, bären mosas inte, och det följer inte med en massa blad. Jag var ju förstås tvungen att åka ut i skogen och testa direkt, men eftersom jag skulle på föräldramöte fick det gå snabbt, iklädd kontorskläderna och stövlar som jag bytte till i bakluckan på bilen. Ja, jag vet, jag är helt knasig, men tiden dyrbar, kläm in så mycket det går bara. Nu när jag tänker efter kanske det skulle varit på sin plats med en bild på mig i denna mundering, men ni får faktiskt ha lite egen fantasi också :-) Tyvärr hade någon annan gått före just där jag var, så det blev bara två deciliter, men räfsan funkade som den skulle. Och så bar det iväg på föräldramöte i Amandas klass. En gäspig tillställning med väldigt lite information. Efter det upphämtning av Amanda i stallet och så äntligen hem till soffan.

Bokskog

56fae7fa0758be570b927aa7a3ed4754.png

Så här vackert kan det vara precis vid järva krog, det är härligt att gå lunchpromenader här!


Efter-bild. Ruskigt rakfönat!

0-51d1160af4681df063da1fd9aadc3517.png   

Frisör-fixat                       Hemma-fixat                  Ett par dagar senare...

Det blir alltid lite konstigt innan man får fixa själv, det här blev ju väldigt platt och rakt, och fotovinkeln är ju inte heller så jättebra... bättre när jag får fixa själv.


Biroll i Kenny Starfighter eller?

-e88fdf28d1ad77f61aa4f69332f5dc2.png


Jäkla bildörr!...

0-270448339ea986ff00d9a6a91563edfc.png

Svullnaden har lagt sig lite, men kolla in färgen på nageln. Ett ögonblicksverk men sen långtidsvärk...


Nu börja kvällarna bli mörka

Det är dags att ta fram pannlamporna och ladda batterierna, för nu börjar det bli mörkt på kvällen. Vid åtta är det riktigt mörkt.

Skörd från skogen

I söndags fick jag med mig sambon på en utflykt till skogen. Vi klämde in det mellan alla aktiviteter, så vi hade två timmar på oss. Vi hinner nog inte ens ut i skogen tänkte jag, men vi drog iväg, och först såg det mörkt ut, men sen fanns de där överallt - trattkantarellerna! Vi plockade och plockade, och till slut måste vi slita oss för Jesper skulle spela match. Skörden slutade på följande:

Trattkantareller 5 liter !
Lingon 3 dl
Blåbär 1 liter

 

Från denna lycka rycktes vi upp när Jesper på eftermiddagen slog igen bildörren rakt på sitt pekfinger...... det blev en timmes tröstande, och ett sargat och värkande finger som omöjliggör större delen av lek och träning några dagar framöver. Hela nageln är blå, får se hur länge den sitter kvar.


Komposthörnan

0-6ebf939726075e355fc0d798c4e61456.png

 


Jordförbättring

  Koloss på lerfötter...

Gräv ett dike, fyll med kompost i halvnedbruten form samt gödsel - jag har lätt att få tag i hästgödsel så det använder jag, men kogödsel går lika bra. Börja gräva nästa dike, och lägg jorden ovanpå den första gödselsträngen. På det här sättet behöver du inte flytta jorden mer än en gång. Sen upprepar du proceduren tills landet är färdiggrävt.

  Även kallad Kärs. Se till att få upp ALLA rötter, annars kommer de igen och igen och igen...
         Vän                    Fiende 
                                 (kirskål)

 


Fågelbad - Totti går på vatten....

Kolla in vår söta lilla undulat när han badar/duschar


http://www.youtube.com/watch?v=Tb3jArCl00A

Bildtävling på Vi-i-villa-sajten

Jag har lagt upp ett par bilder på sajten Vi-i-villa, ni får gärna gå in och rösta på dem om ni tycker de är fina, foto.viivilla.se. De heter "Flygande kaffepetter" och "Kloppmyrtjärn, Tännäs". Tävlingen heter "Höstmysiga bilder". Det finns mycket fint att se där!
Flygande kaffepetter  Kaffepaus mellan nappen
Kloppmyrtjärn, Tännäs Efter regn kommer solsken

Mitt senaste...

0-65194e2ef1ab7b4cfc8f04037587a231.png

Mitt senaste stickprojekt, en tröja med kort ärm, i bomull. Mönster från www.garnstudio.com, där finns massor av gratis mönster!


Efter den första grävningen

0-35d78cff306f1feec2074c1993bedef6.png

 Det ska ner en massa kompost och gödsel underst i landet innan jag gräver färdigt.


Före grävandet av fortsättningen på jordgubbslandet

33a1434010ac4631b51c40ba1fc50e80.png

 


En fin pumpa tillsammans med gurkplantor

69c10c69634c7f9b73f1e2fbe0f0588a.png

 


Jordärtskocksoppa

till 4 personer

200 gram jordärtskocka
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
6 dl kycklingbuljong
1 dl torrt vitt vin
2 dl grädde
salt och peppar
olivolja
timjan till garnityr

Skala och skär jordärtskockorna i bitar. Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs ihop alltsammans i en panna, fräset ska dock inte ta färg. Häll på kycklingbuljong och vin och koka tills jordärtskockbitarna är mjuka. Tillsätt grädde och smaka av med salt och peppar. Värm upp. Mixa ihop allt och sila eventuellt av soppan genom en sil. Garnera med timjan eller liknande ört. Servera gärna med ett gott nybakat bröd och parmachips.

Parmachips som tillbehör
Lägg några skivor parmaskinka på en plåt täckt med bakplåtspapper. Täck med ett bakplåtspapper och ställ en ugnsplåt ovanpå. Plåten gör att parmachipsen blir platta. Ställ in plåtarna i ugnen, 190 grader , ca 10 minuter.

Västerbottensticks som tillbehör
1st smördegsplattor, frysta el. färska
2 äggulor
50 g riven västerbottenost
1 tsk paprikapulver

Kavla ut smördegen till önskad tjocklek och pensla med äggulan. Strö på ost och paprikapulver. Skär ut önskad storlek till sticksen. Lägg upp på bakplåtspapper och grädda i ugn på 200 grader i ca 10 min tills de fått en gyllenbrun yta.


Höstpyssel på kolonilotten




Man ska inte tro att det är slut på jobb på kolonilotten fast vi är inne i september, det finns alltid nåt kvar. Just nu har jag följande planer:

  • Ta bort ärtorna, gräva om och gödsla
  • Rensa mitt ena jordgubbsland
  • Fortsätta gräva för det nya jordgubbslandet, utökningen fortsätter.
  • Flytta självsådda Rudbeckior till rabatten, som behöver grävas och gödslas
  • Ta upp kronärtskockorna och flytta hem till växthuset
  • och naturligtvis skörda av det som finns kvar; squash, morötter, palsternacka, rödbetor, västeråsgurka. Snart kan man börja kika om jordärtskockorna är klara också, det blir en höjdare, soppan blir jättegod!

 

 


Den här...

3e0be366e5479414774f75997a9b036f.png

Den här vyn är en av mina favoriter, på slingriga stigar i gammal skog rider jag och bara njuter av livet.


Monster-rabarberrötter -...

20a9b29cdf634bc1fb76fd8518e38bc6.png

Monster-rabarberrötter - skaffa rejäla grejer! Och stå inte på grepen, då går det som här. Arbetet tog abrupt slut när grepen gick rakt av, det fick bli en tur till affären och införskaffa en ny. Den här gången blev det en med ergonomiskt skaft i metall, Fiskars. Jag återkom till rabarberplantan med ny grep och en vass spade och då blev det skillnad. Rotklumpen vägde säkert 30 kilo, den är nu transporterad till en kollegas tomt där den ska få bre ut sig helt galet, istället för att stå och skugga mina hallon.


Rabarberpaj är...

-7e175b8d06f81bfe3b03f1018f36fa5.png

Rabarberpaj är försvinnande gott!


RSS 2.0