Första advent med lussebak

Idag har vi bakat lussebullar och firat första advent. Det är obligatoriskt med provsmakning :-)


Så här blev det. Jesper som inte var med och bakade mer än i början, kom in till mig när jag satt vid datorn när bakningen var klar, och frågade - vad är det för monster som ligger på bänken i köket? Jag fattade ingenting, förrän jag gick med och kollade vad han menade, då var det mina lusselängder med färgad mandelmassa han menade - det tyckte han var monster. Goda blev de iallafall. De är bakade med turkisk yoghurt istället för kesella, det blir också saftigt och gott.

1e7548769ffe62b6ba18fb1821f9cb18.png

 Adventskramar till er alla!


Biljett direkt - not...

Ludger Beerbaum


jag vaknade till precis när jag höll på att somna igår kväll och insåg att jag inte hade hämtat ut biljetterna till Globen Horse show på nåt ATG-ställe, och det skulle ha gjorts senast igår! Showen är nu på fredag - PANIK! Jag fick ta en omväg till jobbet, bli försenad, vänta på öppning av kiosken - den öppnade ju förstås inte förrän klockan nio, och när jag lämnade fram koden så hade biljetterna gått tillbaka. Lugn och fin, ring igen och försök boka, det måste gå.... och det gjorde det! Jag fick till och med samma platser! Ibland ska man ha lite tur. Kanske jag skulle ha passat på att spela Harry Boy och köpt ett par trisslotter också...

Ciao!

 


Jag har fallit till föga...

...och blivit Facebookare. Ja, jag har kämpat emot länge, och som en av de sista i landet (eller?) har jag också registrerat mig. Och döm om min förvåning när det visar sig att på mindre än ett dygn har jag addat och blivit addad av runt 20 personer - hur aktiva är alla egentligen? Strongt tycker jag. Det ska bli roligt att utforska den här världen, nu har jag ju bloggat ett tag så det vore väl konstigt om jag inte var med på Facebook också. Jag ska bli lite mindre anonym i bloggen, jag ska göra lite ändringar i profilen och så. Kom jättegärna med kommentarer, det är superkul att få gensvar och få se vilka som läser det jag skriver. Ris OCH ros emotses tacksamt!

Ciao!

Ryggläge....



Min rygg är inte vad den borde vara, närapå ryggskott idag, har försökt med värmekudde men det hjälper inte denna gång. Jag ska hämta in träningscykeln och cykla en stund för att få igång blodcirkulationen, det ska vara bra, och sen stretcha. Har just genomlidit ett styrelsemöte för koloniföreningen - lidandet berodde på ryggen, mötet var i övrigt väldigt trevligt och bra, vi gick igenom sakerna som ska göras inför årsmötet, och Erik bjöd på god kaka och kaffe så det var mysigt. Jag ska ta över skötseln av föreningens hemsida, på söndag ska jag träffa den tidigare webmastern och få en introduktion, han har så mycket att göra, så jag har erbjudit mina tjänster, och styrelsen tyckte det var en bra idé.

Nu är det dags för cykling!

Gina har lämnat oss



Vår lilla söta undulat Gina, den gula på bilden, drog sin sista suck ikväll, när vi kom hem låg hon på burgolvet. Lite överraskande, vi hade inte sett att hon var speciellt sjuk, men hon hade emellanåt hållit på att stöta upp foder på ett annorlunda sätt, men vi förstod inte att det var allvarligt. Hon kommer att bli saknad. Hon hade blivit tam och ville ofta komma ut och vara med och sitta på axeln. Vi får se hur Totti reagerar när han blivit själv, vi får kanske skaffa en ny livskamrat till honom snart.

Vila i frid Gina!

Ljus i mörkret

0-69d726c5802aeced2c3b10a47e7ef0f1.png

Jag har köpt en ny ljusbricka och några fina ljus idag på den nya inredningsbutiken BOOM i Täby, de gamla ljusen fick också hänga med, det blev en härlig ljuspunkt att dricka kvällsté vid efter en kväll i stallet. Turbo var halt idag också, det blev en kort promenad bara, och så mockning och göra iordning hö och foder, mycket klappar och sen godnatt.

Godnatt på er också!


Lilla skutt


0-7bedafa174d783d591d47939f1ad7dc8.png

 Idag blev det lite hoppning för Amanda. Vi skulle egentligen ridit ut på en skogstur, men min Turbo visade sig vara halt, när vi skulle börja trava märktes det, så det var bara att sitta av och gå tillbaka till stallet, pyssla om och släppa ut i hagen igen. Under tiden fick Amanda rida upp till volten, och vi byggde upp hinder som hon hoppade. Bella är jätteduktig och hoppar allt som kommer ivägen, så det blev kul för henne iallafall. Vi får se imorron hur Turbo mår, jag ska dit då också, ägaren är bortrest så då ansvarar jag och den andra medryttaren för de dagar hon är borta. Det får kanske bli lite tömkörning om det inte blivit värre.

Efter ridningen var det innebandymatch, Jespers lag mötte Åkersberga, men för en gångs skull blev det ingen vinst, de förlorade med 2-1, det var en stentuff match och våra killar hade kunnat göra mål men det fattades liiiite lite bara.

Tjing!


Rösta på Tess!




Titta här en sån underbart söt systerdotter jag har, rösta på henne till Sigtunas lucia!

Vill du också rösta så maila ditt namn, din adress och ditt telefonnummer samt naturligtvis namn och nummer på den du röstar på (Therese Hammarlund #6 till exempel) till [email protected]

Ha en superbra helg!

Bäverinvasion eller bara höstfällning?

Jag passerade ett märkligt fenomen när jag åkte till Frösunda och släppte av min sambo på jobbet igår, är det bävrar som har flyttat in till stan som har gnagt ner alla grenar och lagt i högar tro?



Eller är det bara helt vanliga arborister (trädvårdare) som har varit i farten och höstbeskurit träden kanske. I vilket fall som helst så hade jag väldigt gärna varit där och sett hur det gick till när de sågade gren för gren, och om de firade ner dem en och en eller släppte dem rakt ner - det verkar ju som om bilarna har stått där hela tiden. Hugaligen, där hade inte jag velat ha bilen under tiden. Och en del klagar på att det är problematiskt att stå under ekar och almar för att det droppar sav, vad är då det här i jämförelse ;-).

Det är fascinerande med arborist-yrket, de klänger högst upp som de aldrig har gjort annat, och de kapar hur mycket grenar som helst och ändå ser träden bara lite "lättare" ut, ungefär som en liten kille som kommer ut från frisören. Jag brukar själv "fuska" lite i arboristyrket, jag har egna äppelträd som jag har lyckats hålla på en rimlig nivå, med i stort sett den klassiska paraplyformen, och jag brukar hjälpa andra när behov finns. Jag ska nog försöka gå nån kurs i ämnet och lära mig ännu mer.





Ny färg!

Jag har bytt till en lite höstigare top-bild, och kände då att det var dags för ny färg också som matchar lite bättre. Tyck gärna till och kommentera! Bilderna på bloggen är till 99% tagna av mig själv, dels med mobilkameran (mest), dels med min systemkamera, en Canon Eos 450D, som jag håller på att lära mig. Jag tänkte snika till mig lite tips från min brorsdotter Johanna som går fotokurs nu och tar jättefina bilder.

I förra inlägget skrev jag om mitt lilla lager av grönsaker, här får ni ett par bilder på hur det ser ut
 

 

Och här ska ni få en sommarbild från min kolonilott, det kan behövas lite sånt nu när det är så grått ute.


Novemberblues

Jag saaaaaknar min kolonilott! Ja jag vet, den finns ju där fortfarande, och det står faktiskt både rödbetor, purjolök och palsternackor där som jag skulle kunna skörda om jag vill, men det är ju så möööörkt på kvällarna. Jag har varit där med pannlampa en kväll och skördat, men hur kul är det nu när det har regnat i två veckor i sträck, leran klibbar fast på grepen i stora sjok, stövlarna väger två kilo när man har skördat klart och vattnet är avstängt så man inte kan spola av dem innan man ska sätta sig i bilen och åka hem. Jag får nöja mig med att gå ut i garaget och titta på mina lådor med rödskalig Cheriepotatis, vit Princess-potatis, gul och röd lök, vitlök, schalottenlök och rödbetor. Det ska inte gå någon nöd på oss i vinter tror jag. Där ute har jag också min halvstora frys fylld med jordgubbar, hallon, vinbär, blåbär, lingon med mera. Frysen höll förresten på att ge mig hjärtslag härom veckan när jag skulle gå ut och hämta jordgubbar till pannkakorna, den hade råkat bli avstängd, sladden hade åkt på sned – VE OCH FASA – det hade börjat smälta, halva sommarens arbetsinsats var i fara, så jag fick bära in en hel låda med bär och ställa mig och koka hallon-, lingon- och vinbärssylt, och barnen fick äta så mycket jordgubbar de orkade i fyra –fem dagar, ett förhållande som de förvisso inte klagade på. Jag slog på frysen igen med resterande bär i, och hoppas på under att det ska gå att använda resten av bären, men jag orkade liksom inte ta hela smällen på en gång.  Jag hade inte burkar heller så det räckte till att göra mer sylt. Hur kommer det sig att man har hela hyllorna fulla med burkar så det knappt går att stänga skåpdörren, och när man ska ha dem till såna här stora projekt så är de slut – är det inte typiskt!  Nu får jag börja samla burkar igen, men det är svårt när man kokar sylt själv – det blir liksom inga köpeburkar då ;-)

 

Här är några fina burkar med gammaldags känsla!
Syltburkar 


Sjalen är färdig!

Nu är trekantssjalen till mammas väninna färdigstickad, resultatet ser ni på bilden. Stickbeskrivning till den finns i tidigare inlägg, se här . Matchningen av färgen på tröjan till sjalen kan väl lämna lite övrigt att önska, men jag hade gult på mig idag så då fick det bli så. Nu ska jag återgå till min svarta tröja som är lite jobb kvar att göra på, jag ska sy ihop axlarna, sen ska det stickas krage och ärmkanter. När det är gjort är det bara att sy ihop sidorna och börja stajla omkring i (mera) hemstickat. För övrigt är den gula tröjan på bilden en föregångare till den svarta som jag håller på med nu.
 

Sticka lugnt!


Shrink - förhandsvisning

Jag fick biljetter till förhandsvisning av filmen Shrink med bland andra Kevin Spacey och Robin Williams

Henry Carter (Kevin Spacey) är en Hollywoods mest anlitade psykiater, med filmeliten på sin klientlista. När hans fru dör tappar han helt fotfästet och är snart själv ett nedrökt hopplöst fall för terapisoffan. Men en dag träffar han en strulig ung tjej från förorten och allt förändras …

Shrink - Fallet Dr Carter
det är faktiskt inget kärlekstrams med den unga tjejen även om det kan verka som gjort för detta, men det visar sig att de har något gemensamt som hjälper båda två. Klart sevärd film, både rolig och tänkvärd. Rekommenderas varmt!

Radiovinst

Jaha gott folk, så har jag gjort det igen. Vadå för nåt säger vissa, men ni andra vet vad jag menar. Jag har ringt in till en radiokanal och varit den som var samtal nummer 12 i detta fall, och därmed vunnit en skiva. Den här gången får jag Robbie Williams nya skiva "Reality killed the video star". Den spelas för fullt på alla kanaler och de låtar jag hört är faktiskt jättebra. Kul!

Veckans CD vecka 46: Robbie Williams - Reality Killed The Video Star

Så nu är man körd att vinna Rix FM-hästandelarna som jag anmält mig till. Hmm. Chansen var nog ändå rätt liten där även om jag brukar ha lite tur med sånt här. De har en regel att man bara får en vinst per månad. Jag får lyssna på nån annan kanal så länge och pröva lyckan där också. Det är faktiskt inte omöjligt att komma fram om man är riktigt snabb. Och har lagt in telefonnumren i mobilen.... Ja jag är en inbiten ringare, - eller jag har varit, speciellt när jag var mammaledig, nu blir det mer sporadiskt.

Pling!

Höstpyssel inför julen

Fick lite inspiration i helgen som var, så jag plockade mossa i skogen, granris, Mahonia, nypon och rönnbär. Det hela resulterade i ett par grupper som - lite tidigt kanske men ändå - jag själv tycker är lite jul-inspirerade. Det var mörkt ute när jag tog fotona, därför är bilderna lite mörka. På den ena är det ett ljus i mitten om ni undrar vad det är för vitt som sticker fram.

  


Variationsrikt arbete

Jag gjorde ett litet hop-plock av tidningarna jag får till mitt arbete, det fick mig att se att jag faktiskt har ganska stor variation på arbetsuppgifter, jag håller på med allt möjligt som till exempel ekonomi och bokföring, löner, it-tekniska frågor i viss mån, hemsidor och inte minst läkemedel. Det är säkert mycket annat också, men det blev så tydligt när tidningarna hamnade i en hög. Det där andra som kontorsinköp, vara allmän kopiator/scanning/fax-support, serva kaffemaskinen och ta hand om posten kommer ju liksom på köpet. Min godispåse för att ta mig igenom dagarna hamnade tursamt nog utanför bilden ;-)




Trekantssjalen är påbörjad

0-7237cb17fe7aeaf10e601cfff5bd64e3.png

En väninna till mamma har beställt en sjal, så det ska jag såklart göra en - jag har haft lite masstillverkning av dessa sjalar, säkert 14-15 stycken hittills, det är i tunt mohairgarn, Vivaldi, modellen är trekantig som man kan ha både över axlarna och bara runt halsen. Mönstret är enklare än det ser ut, men man måste hålla reda på vilket varv man är på hela tiden. I Täby kan man handla garn på garnbutiken Trassel, en mycket välsorterad butik med en supertrevlig ägare. Här kommer mönstret: 

Trekantig spetssjal

Garnförslag; tex Vivaldi (Mohair) eller Kid Mohair. Åtgång 1-2 nystan beroende på storleken.

Lägg upp 8 maskor med stickor nr 6.

De två första och två sista maskorna, kantmaskorna stickas alltid rät.

Ökningar görs på varv 1 och 4 innanför kantmaskan.

Sticka mönster enligt nedan till lagom längd uppnåtts, avmaska löst.

Varv 1,2 och 3: sticka räta maskor varvet ut.

Varv 4: Sticka aviga maskor

Vav 5: sticka 2 räta tillsammans och 1 omslag varvet ut.

Varv 6: Sticka räta maskor

Spar ca 8 meter av garnet för avmasking.

Edit: du får gärna låna mönstret och lägga ut på din hemsida pm du länkar till min blogg: www.cederlott.blogg.se TACK!


Nu är det förkylt

Vaknade imorse med en hals som sandpapper, jag fick använda mig av alla metoder jag kan för att få igång den, gurgla med nåt apoteks-gurgel, dricka té, äta ett par skedar honung och äta halstabletter. Sen började det låta lite bättre. Jesper har varit hemma i veckan med huvudvärk, lite feber till och från och allmänt hängig, och flera kollegor på jobbet går och snörvlar, så det är ju inte konstigt om man snappar upp lite baciller här och där, blandar till en egen liten härlig mix och tar lite snuva från Jarmila, halsont från Elin och sen får jag väl huvudvärken från Jesper också. Vi har inte hunnit med att vaccinera oss förstås, barnens skolor verka ligga sist i hela kommunen. Vi får nog pallra oss iväg till vårdcentralen och köa - under förutsättning att vi blir friska förstås, man får ju ingen spruta om man är sjuk. Jag hann iallafall få min ridlektion igår kväll - det är ju bara varannan vecka, så det hade varit typiskt om jag blev sjuk precis då.

Jag ska ge mig iväg till min favorit-garnaffär Trassel idag och inhandla lite garn, för häromdagen fick jag en beställning på en stickad trekants-sjal. Förra vintern stickade jag nog 15 sjalar till olika personer i olika färger, den modellen blev riktigt populär i bekantskapskretsen. Jag får ta en bild så får ni se, men tyvärr har jag bara svarta själv.

Krogmetoden hade jag lovat att berätta om - jo när man går på krogen är det ju ofta kö för att komma in, då brukar de släppa in en när en annan går ut, och detsamma tillämpar jag då när det gäller kläder och saker, en inköpt - en åker ut. Man får inte riktigt till feng-shui på det sättet, men man får iallafall inte proppfulla skåp och lådor :-)

Smurfa lugnt!


Blocket forever


Ibland är det skönt att röja undan - eller faktiskt så är det alltid skönt när man får iväg saker som bara står och samlar damm och är i vägen, grejer som är helt justa men man har tröttnat eller barnen har vuxit ur dem. Jag hade en sån röj-dag för ett par veckor sedan när jag satte ut ett antal annonser på blocket, fotade prylar, författade annonser, mätte och kollade skicket och uppskattade priser. Det hela tar ju ett litet tag, men nu har jag faktiskt haft en riktig blocket-vecka när jag fick tre-fyra saker sålda. Det känns så himla bra när de helt felfria Bauhausstolarna, ridvästen och hamsterburen får komma till nytta igen. Så kan vi samla på oss lite nya prylar sen - är det inte så för er också....? Jag har börjat tillämpa krog-metoden. Vad betyder det då kan man fråga sig. Hmm. kanske ni ska få leva i ovisshet till en annan dag. Kom tillbaka så ska jag berätta. Och glöm inte att du kan prata tillbaka till mig via kommentarerna, det tycker jag är jätteroligt!

Vi hörs om vad krogmetoden är...


Kontrastrikt

Helgen har varit händelserik och kontrastrik, det började med show på Börsen på fredag kväll, PrimaDonnor med Sussi Eriksson, Gunilla Backman och Charlotte Strandberg, en riktigt fartfylld och rolig show, ingen särskild handling, men en massa spex och sketcher i låtarna, riktigt bra underhållning. Vi skrattade så vi vek oss dubbla emellanåt. Maten var också jättegod, jag åt Tournedos med potatisgratäng, en riktig klassiker som det är mycket svårt att tröttna på.

PrimaDonnor på Börsen



Lördagen blev det en härlig lång ridtur i friska luften, det var visserligen grått, men vädret var ändå helt perfekt, lagom varmt och helt vindstilla och tystnaden omfamnade oss riktigt härligt.

När vi kommit hem på kvällen efter stallbestyren åkte hela familjen till Täby Kyrka för att tända ljus och titta på ljusprakten på kyrkogården, och vi blev verkligen inte besvikna. Det var ett riktigt lämmeltåg till och från kyrkogården och minneslunden, och ljus brann verkligen överallt, det var otroligt vackert. Det känns bra att åka dit och tänka på dem man inte har kvar här på jorden längre, även om det går lika bra var som helst. Det känns ändå som om man verkligen ägnar sig åt dem när man är där. Sen fick vi åka hem och ägna oss åt en god middag och en lugn hemmakväll.

Allhelgona-afton i minneslunden


RSS 2.0